Zaloguj się
Twój koszyk
Produkt został dodany Koszyk zaktualizowany Produkt został usunięty Brak produktu Wprowadzono nieprawidłową wartość

Brak produktów w koszyku.

13 grudnia 2021
12 min. czytania

Dystrybutor wody dla firm - czy to bezpieczna opcja?

Karol Góralski

Firmy dbające o zdrowie pracowników zadają sobie pytanie co będzie lepsze, czy dystrybutor wody dla firm, czy woda w butelkach. Coraz częściej nabiera znaczenia wysoka jakości wody pitnej w firmach, szybka dostawa oraz unikanie potencjalnych zagrożeń o charakterze epidemicznym.

Woda ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Dlatego należy mieć pewność, że jej zapasy, sposób dystrybucji wewnątrz firmy oraz jakość dla ludzi z biura oraz odwiedzających firmę klientów są na odpowiednim poziomie. Warto poświęcić czas, aby upewnić się, że jakość wody, którą zapewniasz pracownikom i gościom była właściwa i bezpieczna w spożyciu.

Co to jest dystrybutor wody

Dystrybutor to urządzenie, które chłodzi, podgrzewa i dozuje wodę - używany jest przeważnie przez biura. Dystrybutor wody dla firmy jest podzielony na dwie kategorie: dystrybutory bezbutlowe do wody sieciowej (POU) i dystrybutory butlowe do wody w systemie "galonowym". Dystrybutory typu POU są podłączone do źródła wody, często znajdują się w pobliżu toalety ze względu na dostęp do kanalizacji.

Do kanalizacji doprowadzony jest również przewód odpływowy z chłodnicy. Dystrybutory wody galonowej wymagają dostaw wody do biura, firmy np. wody źródlanej w dużych butlach o pojemności 5 galonów czyli 18,9l. Potocznie nazywane są w Polsce "galonami", a cały system "galonowym". Te dwie opcje przeznaczone są głównie dla biur.

Kupujesz wodę dla Twoich pracowników?

Zamów bezpłatną próbkę Staropolskiej!

Dystrybutor wody dla biura - na co uważać

Wielu przedsiębiorców lub osób zarządzających, decyduje się na korzystanie z wody butelkowanej niżeli z dystrybutora wody. Okazuje się, że korzystanie przez firmy z dystrybutorów może nie być najbezpieczniejszą opcją. Dystrybutor wody dla firm z zimną i gorącą wodą może powodować problemy, które zagrażają zdrowiu pracowników Twojego biura. Dystrybutor wody dla firm - jakie są z tym związane zagrożenia?

Siedlisko bakterii

Butelkowana woda do firmy, ze względu na technologię jej napełniania jest dość bezpiecznym rozwiązaniem i zazwyczaj spełnia wszelkie normy i wymagania fizykochemiczne i mikrobiologiczne. Niestety dystrybutor wody dla firm, zarówno w systemie galonowym jak i bezbutlowy może być siedliskiem wielu groźnych bakterii.

Systemy dystrybucji za pomocą dystrybutorów sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów między innymi poprzez podgrzewanie wody. Pomimo stosowanych filtrów mechanicznych, lamp UV i innych rozwiązań mających na celu "uzdatnienie" dostarczanej wody, nie da się całkowicie uchronić przed jej zakażeniem i negatywnym wpływem na jej użytkowników.

Zachowanie świeżości wody

Wyzwaniem jest też zachowanie świeżości wody dostarczanej w systemie galonowym po otwarciu butli i założeniu jej na dystrybutor. Dlaczego? Aby możliwe było "wydanie" wody z dystrybutora butlowego, do butli musi dostać się powietrze. Dystrybutor wody dla firm najczęściej ustawione są w miejscach, w których panują warunki sprzyjające pracownikom, w temperaturze pokojowej. Takie warunki sprzyjają rozwojowi mikroflory wewnątrz baniaka z wodą oraz dystrybutora.

Jeśli dodatkowo dopuścimy do tego żeby butla była wystawiona na działanie promieni słonecznych, dość szybko pojawią się w niej glony, a woda stanie się nieświeża i przestanie nadawać się do picia. Zużycie kilkunastolitrowej butli może zająć kilka dni, istnieje duże ryzyko rozwoju bakterii i innych mikroorganizmów. Ponieważ woda z dystrybutora nie zawiera chloru ani żadnych środków konserwujących, jest najbardziej podatna na wszelkie zanieczyszczenia mikrobiologiczne.

Regularna dezynfekcja dystrybutora  

W dobie pandemii pojawiły się nowe zalecenia dotyczące zasad BHP dla przedsiębiorstw. Posiłkując się informacjami zaczerpniętymi z dokumentu przygotowanego przez Pracodawców RP „Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia osób pracujących w czasie pandemii COVID-19 - ogólne wytyczne i lista kontrolna, opracowane przez CIOP-BIP”, możemy zacytować m.in.: „Zapobieganie wspólnemu korzystaniu z naczyń stołowych w pomieszczeniach socjalnych oraz zapewnienie dezynfekcji przyborów kuchennych po ich użyciu przez pracownika”, „Zaleca się ograniczenie liczby osób korzystających wspólnie z tego samego wyposażenia i narzędzi pracy. W przeciwnym razie konieczna jest ich częsta dezynfekcja, a także obowiązkowe używanie przez pracowników rękawic jednorazowych.” 

Co ważne

W świetle nowych obowiązków oraz potrzeb przestrzegania BHP w miejscu pracy, zaleca się szczególną ostrożność w przypadku korzystania ze wspólnych urządzeń w miejscu pracy. Dystrybutor wody dla firm może być źródłem zakażeń wirusami. Dystrybutory wody w miejscu pracy są codziennie dotykane przez wiele osób, co może skutkować rozprzestrzenianiem się wszelkich zarazków. Brak regularnej dezynfekcji wewnętrznej i zewnętrznej tego urządzenia może przyczynić się do zwiększenia liczby zachorowań w firmie.

Jakość wody z dystrybutora 

W przypadku wody dla biur z dystrybutora spotykamy przeważnie dwa typy wody pitnej: woda źródlana lub woda filtrowana. Dostawa wody źródlanej opiera się o system galonowym. To woda wydobywana z podziemnych formacji skalnych, z odwiertów lub powstających źródeł. Woda źródlana zawiera najczęściej śladowe ilości minerałów, w przeciwieństwie do wody mineralnej, która cechuje się bogatym składem pożytecznych pierwiastków.

Woda filtrowana dla biura, charakterystyczna dla dystrybutorów bezbutlowych jest wodą pochodzącą głównie z publicznych sieci wodociągowych. Powstaje dzięki metodom oczyszczania np. odwróconej osmozy, która pozbawia ją wszystkich rozpuszczonych w niej soli mineralnych. Często dystrybutory te wyposażone są także w filtry oraz lampy ze światłem ultrafioletowym, które mają za zadanie ograniczyć obecność zanieczyszczeń mechanicznych i mikrobiologicznych.

Dystrybutor galonowy

Dostawca wody w systemie galonowym, czyli dostarczający wodę w butlach o pojemności 18,9 litrów świadomie stosuje wody niskiej jakości. Dostarczana w ten sposób woda jest oczywiście dopuszczona do spożycia (pracodawca wypełnia obowiązek zapewnienia dostępu do wody dla pracowników) ale nie stanowi zazwyczaj wartości w sensie składu fizykochemicznego, czyli nasycenia organizmu tak potrzebnymi minerałami.

Przyczyną takiego stanu rzeczy jest to w jaki sposób funkcjonuje dystrybutor. Dystrybutory wyposażone są w dwa niezależne układy. Jeden z nich chłodzi, drugi podgrzewa wodę. Skupmy się na moment na drugim. Jest to nic innego jak czajnik wyposażony w grzałkę opaskową (zewnętrzną) lub zanurzeniową (wewnątrz czajnika), który za pomocą termostatu stara się utrzymać w urządzeniu zapas wody podgrzanej do ok. 85 stopni C. 

Dystrybutor wody dla firm - skład wody

W składzie wody źródlanej nie znajdziemy odpowiedniej zawartości cennych dla organizmu pierwiastków takich jak magnez, wapń, sód, jod, chlorki, fluorki czy selen. Wymienione minerały cechują się podwyższoną twardością i wytrącają się w postaci powszechnie znanego kamienia osadzającego się na dnie i ściankach czajnika. Podobny proces zachodziłby w dystrybutorze (zarówno butlowym jak i bezbutlowym) jeśli zastosowana zostałaby woda twarda, nasycona jonami magnezu i wapnia.

Dla firmy stosującej dystrybutor wyposażony w czajnik, jest to uciążliwy problem. Oznacza to, że firmy dostarczające wodę w dużych butlach oferują opcję wody źródlanej o możliwie najniższej mineralizacji (i twardości) lub "uzdatniają" ją, pozbawiając wartościowych dla człowieka mikroelementów. Wszytko ma służyć temu, aby nie korzystać zbyt często z obsługi serwisu, aby uniknąć usterek wynikających z zakamienienia układu ciepłej wody w dystrybutorze i w konsekwencji obniżyć koszty eksploatacji systemu.

Kupujesz wodę dla Twoich pracowników?

Zamów bezpłatną próbkę Staropolskiej!

Dystrybutor sieciowy

Podobny problem dotyczy dystrybutorów bezbutlowych (POU), zwanych także sieciowymi. Urządzenia te wyposażone są w różnego rodzaju systemy filtrujące (w zależności od potrzeb), które na koniec mają uzdatnić wodę - tak aby była optymalna i bezpieczna dla urządzenia. Filtry usuwają nie tylko zanieczyszczenia pochodzące z sieci wodociągowej, takie jak stosowany do konserwacji wodociągów podchloryn sodu (czyli chlor). Usuwają także zanieczyszczenia mechaniczne i mikrobiologiczne wraz z magnezem, wapniem, żelazem, sodem itd.  

Obalamy mity

Kiedy zadamy pytanie sprzedawcy systemów filtrujących, zwłaszcza tych wyposażonych w filtry polegające na procesie odwróconej osmozy, o jakość takiej wody w kontekście pożytecznych minerałów, odpowie że problem eliminacji wartościowych minerałów rozwiązuje mineralizator.

Według sprzedawców, woda po przepłynięciu (w ułamku sekundy) przez mineralizator staje się wodą mineralną. Niektórzy idą dalej w swojej narracji twierdząc, że mogą dostarczyć mineralizator ze skałą pochodzącą na przykład z Fiji, co sprawi, że z naszego firmowego lub domowego źródełka będzie wypływać naturalna woda mineralna z Fiji.

Prawda jednak jest po stronie natury

Aby woda mogła nasycić się mikroelementami takimi jak magnez czy selen, które z kolei mogą stać się przyswajalne dzięki zjonizowanej formie, nie może nasycić się nimi w ułamku sekundy lecz wymaga dziesiątek lub setek lat.

Nie można przyspieszyć tych procesów. Jedyne rozwiązanie aby uzyskać naturalną, najlepszą wodę mineralną, produkt najwyższej jakości, jest zaczerpnięcie wody bezpośrednio ze źródła.

Dystrybutor wody - nie do każdej firmy

Należy stwierdzić, że istnieją firmy, w których rozwiązanie oparte na dystrybutorach jest dobrym rozwiązaniem. Dystrybutor wody sprawdza się w np. biurze, szczególnie tam gdzie użytkowany będzie przez dużą ilość osób. Niemniej, w warunkach pandemicznych, w świetle nowych rekomendacji BHP wybór ten podlega weryfikacji. Ponadto dystrybutory nie nadają się np. dla firm budowlanych czy przedsiębiorstw remontowych, które działają w różnych lokalizacjach, na świeżym powietrzu. W takim wypadku najlepsze pod względem praktycznym i najbezpieczniejsze rozwiązanie to woda w butelkach.

Woda dla firm w butelkach - jakość i bezpieczeństwo

Co może zyskać firma, która zdecyduje się na naturalną wodę mineralną w butelkach? Przedstawiamy kilka faktów dlaczego woda w butelce jest dobrym i opłacalnym rozwiązaniem:

Woda mineralna w butelce jest zdrowa

Kiedy pijesz naturalną wodę mineralną, spożywasz coś, czego Twój organizm potrzebuje. 

Pijąc wodę mineralną nie musisz dodawać cukrów, sodu lub innych niezdrowych składników dla organizmu, które mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Woda butelkowana, np. Staropolska, jest naturalną wodą mineralną zawierającą znaczną ilość składników mineralnych, które są ważne dla organizmu człowieka i służą jego codziennemu funkcjonowaniu. Woda mineralna wpływa na dobrą kondycję psychofizyczną pracowników, o czym doskonale wiedzą specjaliści BHP i HR w dużych firmach, świadomie wybierając wody z wysoką zawartością magnezu, wapnia oraz innych istotnych minerałów. 

Woda w butelce jest wygodna

Wodę w butelce można, a nawet warto zabrać ze sobą niemal wszędzie. Pracownicy trzymają swoją wodę mineralną przy swoim miejscu pracy, np. na biurku aby zadbać o nawodnienie organizmu w dowolnym momencie. Nie odrywają się od swoich zajęć, nie muszą opuszczać swoich stanowisk pracy, mogą pozostać skoncentrowani na swoich zadaniach. Wygoda związana ze stosowaniem wody w butelce jest niezaprzeczalna. Naturalna woda mineralna jest nieporównywalnie korzystniejszym rozwiązaniem z punktu widzenia zachowania dobrego zdrowia, koncentracji i efektywności w pracy.

Woda mineralna ma smak

Jednym z głównych powodów, dla których konsumenci kupują od nas wodę mineralną w butelce jest jest jej smak. Niektóre rodzaje wody mogą być np. chlorowane, aby zapewnić bezpieczeństwo w spożyciu, niemniej cechują się nieprzyjemnym smakiem i zapachem. Woda z wysoką zawartością składników mineralnych jest po prostu smaczna.

Gwarancja jakości

Zamawiając wodę mineralną w butelkach prosto od producenta (np. Staropolska), kupujesz zawsze świeżo nalaną, naturalną wodę mineralną, która przyjedzie do Twojej firmy bezpośrednio z rozlewni. Woda Staropolska jest pierwotnie czysta, całkowicie wolna od zanieczyszczeń (nie jest na żadnym etapie poddawana procesowi uzdatniania) i nasycona tak istotnymi dla organizmu pierwiastkami jak magnez i wapń. Do tego w najbardziej przyswajalnej, zjonizowanej formie, w "złotej proporcji" 1:2.

Opcje do wyboru

Kiedy zdecydujesz się na zakup z wody dla firmy w butelkach masz kilka opcji do wyboru. Woda mineralna Staropolska możesz zamawiać w następujących wariantach: gazowaną, lekko gazowaną i niegazowaną. Ponadto możesz wybrać wielkość butelek: 0.33l, 0.5l oraz 1.5l. Dodatkowo możesz zdecydować jaki rodzaj opakowań będzie odpowiedni: szkło, PET lub rPET. Cechą, która wyróżnia Staropolską z pośród wód innych marek jest duża ilość butelek 0,5l mieszczących się na palecie, bo aż 1512 sztuki co wpływa jeszcze korzystniej na cenę.

Woda butelkowana i ekologia

Jako przedsiębiorca pewnie zastanawiasz się nad tym jak pozbyć się butelek po wodzie. Mamy na to rozwiązanie! Po ustaleniu warunków jesteśmy w stanie zagwarantować regularny odbiór pustych opakowań z Twojej firmy. Warto przypomnieć, że dla firm zaangażowanych w ochronę planety mamy propozycję zakupu wody w butelkach szklanych - zwrotnych oraz w butelkach z tworzywa rPET, które pochodzi w 100% z recyklingu. Współpracujemy także z Branżową Organizacją Odbioru Opakowań, która wspiera nas w kolekcji butelek PET wprowadzanych na rynek i przekazuje je do recyklingu.

dystrybutor wody dla firm

Woda w butelkach - gdzie sprawdzi się najlepiej

Woda butelkowana bywa jedynym rozwiązaniem w takich miejscach jak hale sportowe (np. podczas wydarzeń sportowych i treningów) czy zakładach przemysłowych oraz wszędzie gdzie przemieszczanie się po halach w celu uzyskania dostępu do wody jest ograniczone lub niemożliwe. Innym przykładem mogą być gospodarstwa rolne lub firmy usługowe, których pracownicy działają przede wszystkim w terenie, jak w przypadku firmy budowlanej. 

Naturalna woda mineralna z butelki, to dobry wybór

Dostęp do naturalnej wody mineralnej najwyższej jakości, prosto od producenta, bez pośredników, w dobrej cenie, to najlepszy i zarazem jedyny mądry wybór dostosowany do potrzeb biznesu, szczególnie w miejscach gdzie:

  • występują warunki związane z podwyższonym wydatkiem energetycznym, co powoduje dużą utratę płynów i zwiększone zapotrzebowanie na mikroelementy
  • aktywność wiąże się z przebywaniem w miejscach o podwyższonej temperaturze, np. na słońcu
  • charakter wykonywanych prac i aktywności wymaga działania w terenie, z dala od źródeł wody pitnej, na przykład na budowach

Producent wody dla firm

Jako producent wody mineralnej dostarczamy wodę do ponad 4000 firm. Gwarantujemy darmowe dostawy od jednej palety na terenie całej Polski.

Zapewnij swoim pracownikom oraz klientom dostęp do naturalnej wody najwyższej jakości w rozsądnej cenie, bez pośredników. Oferujemy szybki czas dostawy wody - nawet w 24 godziny!

Sprawdź jak smakuje najświeższa woda mineralna na rynku prosto od producenta.

Już dzisiaj zamów DARMOWE próbki wody Staropolska®

Kupujesz wodę dla Twoich pracowników?

Zamów bezpłatną próbkę Staropolskiej!

woda z magnezem
Jeśli uważasz ten artykuł za wartościowy, podziel się nim proszę. Pozwoli nam to dotrzeć do nowych osób. Z góry dziękujemy!
Odbierz darmową próbkę wody Staropolska®
Chcesz spróbować jak smakuje świeżo wydobyta woda bogata w magnez i wapń?
Zamów darmowe próbki
Zamów ponownie
Woda Dla Firmy
cross