woda to nie wszystko.. odcinek 1.

Należy dodać, czysta woda to nie wszystko. Co kryje ten nieco przewrotny tytuł? W tym artykule rozpoczynam cykl, w którym dowiesz się jak odróżnić wartościową wodę od tej mało wartościowej albo nic nie wartej. 

Kiedyś było łatwiej ponieważ wody, których suma rozpuszczonych minerałów wyrażona w miligramach na litr przekraczała 500 mogły starać się o miano naturalnych wód mineralnych. Te, które nie spełniały tego podstawowego kryterium musiały być oznaczone na etykiecie jako wody źródlane. Nowe prawo unijne zniosło jednak stary, czytelny porządek w dziedzinie kwalifikacji rodzajowej wód i obecnie można napotkać niestety takie twory jak naturalne wody mineralne niskozmineralizowane, w których ogólna suma składników mineralnych wynosi 300 mg/l lub mniej i nie są one wskazane do picia na codzień, a długofalowo mogą niekorzystnie wpływać na organizm. 

Jak zatem połapać się w gąszczu marek, oznaczeń i informacji podawanych na etykietach wód?

W dużym uproszczeniu – woda, na której napisane jest, że jest naturalną wodą mineralną (nie źródlaną) oraz gdy suma składników mineralnych przekracza 500 mg/l (producent wody mineralnej ma obowiązek pisać jaka jest suma rozpuszczonych minerałów w przypadku wód mineralnych) może być brana pod uwagę jako taka, którą warto pić. Ale to nie wszystko! Co zatem stanowi o wartości i przydatności wody do spożycia? Czy nie wystarczy, że jest po prostu czysta?

Otóż od dawna wiadomo, że woda pełni szereg niezwykle ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jedną z najważniejszych jest to, że jest ona źródłem niezbędnych do życia minerałów, a w szczególności magnezu i wapnia, które po rozpuszczeniu w naturalnej wodzie mineralnej przybierają łatwo przyswajalną formę, podobnie jak w przypadku warzyw i owoców.

Wobec powyższego, zanim sięgniesz po butelkę wody mineralnej 1,5l i zdecydujesz się na zakup zadbaj aby była to najlepiej woda o oznaczeniu naturalna woda mineralna średniozmineralzowana lub wysokozmineralizowyana, w której suma składników mineralnych przekracza 500 mg/l. 

Karol Góralski z wodadlafirmy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *