Zaloguj się
Twój koszyk
Produkt został dodany Koszyk zaktualizowany Produkt został usunięty Brak produktu Wprowadzono nieprawidłową wartość

Brak produktów w koszyku.

14 września 2022
10 min. czytania

Woda dla pracowników w okresie zimowym - poradnik dla firm

Karol Góralski

Wraz z nadejściem cieplejszych miesięcy, temat wody dla pracowników w sposób naturalny zaczyna być interesujący dla wszystkich pracodawców. Natomiast pojawia się pytanie, jak ważna jest woda dla pracowników w okresie zimowym? Postaramy się wyjaśnić kilka kwestii, zapraszamy do lektury!

Okres zimowy ustalony dla celów BHP trwa od 1 listopada do 31 marca

Jak łatwo zauważyć, jest dłuższy niż zima kalendarzowa, która rozpoczyna się 22 grudnia i kończy z dniem 21 marca. Okres zimowy cechuje się naturalnym obniżeniem temperatury i na te czynniki pracodawcy nie mają wpływu. Mimo tego każda firma powinna minimalizować uciążliwość pracy wykonywanej w warunkach zimowych.

Dotyczy to głównie ludzi pracujących na otwartej przestrzeni, którzy są narażeni na czynniki atmosferyczne. Mowa tutaj głównie o niskiej temperaturze, która wychładza organizm.

Sprawdź także: Woda dla pracowników jaki paragraf

Kupujesz wodę dla Twoich pracowników?

Zamów bezpłatną próbkę Staropolskiej!

W sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy

Przyjęto, że od 1 listopada do 31 marca każda firma zatrudniająca pracowników musi zapewnić im nieodpłatne napoje oraz posiłki profilaktyczne. Dotyczy to szczególnie osób, które pracują na otwartej przestrzeni, gdzie w ciągu całej zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu jest wysoki. Ponadto, jedzenie należy się pracownikom również wtedy, gdy na zewnątrz jest ciepło.

Woda dla pracowników w okresie zimowym - gorące napoje

Napoje gorące wypada udostępniać pracownikom, którzy pracują:

  • w warunkach mikroklimatu zimnego – WCI powyżej 1000, np. przy pracach na otwartej przestrzeni gdzie temperaturze otoczenia wynosi poniżej 10 stopni C.

Praca w niskich temperaturach generalnie wiąże się z koniecznością rozgrzewania organizmu. Ważne jest zatem dostarczanie pracownikom odpowiedniej ilości gorących napojów. Przepisy jednak nie określają, co dokładnie należy podawać pracownikom.

Najpopularniejszymi ze wszystkich gorących napojów jest oczywiście herbata, która z racji na swoje liczne odmiany oraz smaki jest napojem różnorodnym (czarna, zielona, czerwona, owocowa, miętowa itp.).

Poza herbatą, pracodawca może zapewnić swoim pracownikom także kawę, zarówno naturalną, jak i zbożową oraz inne napoje.

Sprawdź także: Od kiedy przysługuje woda dla pracowników

Kupujesz wodę dla Twoich pracowników?

Zamów bezpłatną próbkę Staropolskiej!

Komu przysługuje woda, inne napoje oraz posiłki profilaktyczne?

Zgodnie z obowiązującym prawem jakie określa Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. każdy pracodawca powinien zapewnić pracownikom wodę pitną niezależnie od panujących warunków atmosferycznych.

Jednak w przypadku zatrudnienia pracowników na stałe lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca ma obowiązek zapewnienia również posiłków profilaktycznych oraz napojów.

Polecamy: woda dla pracowników

Zimne napoje należy zapewnić pracownikom, którzy:

  • wykonują pracę na otwartej przestrzeni, gdzie temperatura otoczenia wynosi więcej niż 25 stopni C;

  • pracują w zawodach związanych z wysiłkiem fizycznym, gdzie wydatek energetyczny;

  • wykonują obowiązki w miejscach, w których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C;

  • pracują w warunkach gorącego mikroklimatu – powyżej 25 stopni C.

Sprawdź także: Woda dla pracowników w okresie letnim

Obowiązek zapewniania wody pitnej pracownikom - szczegółowe zasady

Według § 112 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa oraz higieny pracy pracodawcy są zobowiązani do zapewniania pracownikom wody zdatnej do picia bądź innych napojów.

Należy zatem zaznaczyć, że zaopatrzenie w wodę zdatną dotyczy wszystkich pracowników niezależnie od panujących warunków atmosferycznych, czy funkcjonowania klimatyzacji. Ponadto, ilość, jak i rodzaj i temperaturę wody lub napojów należy dostosować do warunków wykonywania pracy oraz potrzeb fizjologicznych pracowników.

Sprawdź także: Woda dla pracowników przepisy

Gdzie i jak podawać pracownikom wodę zdatną do picia

Rozporządzenie jasno informuje o miejscu zaopatrywania się w wodę przez pracowników. Takie miejsce powinno znajdować się nie dalej niż 75 metrów od stanowisk pracy. Co istotne, wszelkie zbiorniki, przewody, jak i miejsca czerpania wody muszą być odpowiednio zabezpieczone przed zanieczyszczeniami.

Zapewnienie wody ze zbiorników musi odbywać się tylko z zaworów czerpalnych. Z kolei miejsca pobierania wody, która nie nadaje się do spożycia należy oznakować zgodnie z obowiązującą normą.

Czy woda z kranu spełnia powyższe wymagania?

Woda, która dostarczana jest w sieciach wodociągowych jest uzdatniona, zatem teoretycznie można ją pić. Jednak cały droga, którą woda odbywa ze stacji uzdatniania do kranu w firmach jest dość długa. Wobec tego istnieje ryzyko pojawienia się zanieczyszczeń.

Zakłady wodociągowe przeważnie twierdzą, że woda nadaje się do spożycia. Niemniej, z jakichś powodów zalecają wodę przegotować przed konsumpcją. W zaistniałej sytuacji, można śmiało stwierdzić, że woda z sieci wodociągowej nie powinna być spożywana prosto z kranu. Natomiast idealnie nadaje się do przygotowania ciepłych napojów, np. kawy, czy herbaty.

Woda dla pracowników w okresie zimowym

Obowiązki pracodawcy, który zatrudnia pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych

Posiłkując się informacjami z art. 232 Kodeksu pracy dowiadujemy się, że pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki oraz napoje, jeśli jest to uzasadnione ze względów profilaktycznych.

W drodze rozporządzenia Rada Ministrów wyznaczyła rodzaje posiłków i napojów, jak i wymagania, które muszą zostać spełnione. Co ważne, Kodeks pracy określa także przypadki i warunki ich wydawania.

W § 112 rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa oraz higieny pracy pracodawca został także obciążony obowiązkiem związanym z zatrudnieniem pracowników na stałe albo okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych. W tych okolicznościach pracodawca powinien zapewnić zatrudnionym również inne napoje.

Zobowiązania pracodawcy

Ponadto, w związku z informacjami zawartymi w art. 232 Kodeksu pracy w rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie:

  • posiłków oferowanych ze względów profilaktycznych w postaci jednego dania ciepłego,

  • napojów, których temperatura oraz rodzaj muszą być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

Sprawdź także: Woda dla pracownika w upały

Woda dla pracowników w okresie zimowym

Woda dla pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych

Pracodawca zobowiązany jest aby zapewnić wodę oraz napoje profilaktyczne pracownikom wykonującym prace w następujących warunkach:

  • gorącego mikroklimatu, który charakteryzuje się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC;

  • mikroklimatu zimnego, czyli klimatu cechującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000;

  • podczas pracy na otwartej przestrzeni gdzie temperatura otoczenia wynosi poniżej 10oC albo więcej niż 25oC;

  • gdzie praca związana jest z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu więcej niż 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn oraz 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet;

  • na stanowiskach pracy, gdzie temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.

Sprawdź także: Woda dla pracowników od jakiej temperatury

Woda dla pracowników w okresie zimowym

Woda dla pracowników w okresie zimowym - jaką wodę dostarczać do picia na zimno

Oczywiście wodę butelkowaną. Niemniej, pojawia się tutaj wiele pytań: czy wystarczy woda źródlana, czy może lepiej mineralna? Jak to rozróżnić, kiedy mamy tak duży wybór wód na rynku?

Przepisy generalnie nie wspominają o tej kwestii. Niemniej, aby dokonać właściwego wyboru wody dla pracowników, warto zapoznać się z klasyfikacją wód pod kątem ich składu. Mamy na myśli oczywiście ilość oraz jakość minerałów w wodzie, jak i idące za tym zalecenia lekarskie do spożywania poszczególnych rodzajów wody.

Woda źródlana

Jeśli mowa o wodzie źródlanej, tak pod względem ilości minerałów, to praktycznie nie różni się od zwykłej kranówki. W jednym jednak jest nieco lepsza, gwarantuje czystość chemiczną oraz biologiczną. Woda z kranu, jak już wiesz, nie jest w stanie dać takiej gwarancji.

Co ważne, woda źródlana nadaje się do spożycia przez wszystkich, niezależnie od stanu zdrowia, czy przyjmowanych leków. Taka woda ta ma również niewielką zawartość sodu, zatem będzie odpowiednia dla ludzi, który spożywają dużo soli, przetworzonej żywności.

Woda mineralna

Klasyfikacja wody pod kątem zawartości minerałów jest określona przepisami:

  • woda bardzo niskozmineralizowana – zawiera poniżej 50 mg/L minerałów

  • woda niskozmineralizowana – zawiera poniżej 500 mg/L minerałów

  • woda średniozmineralizowana – zawiera od 500 do 1500 mg/L minerałów

  • woda wysokozmineralizowana – zawiera powyżej 1500 mg/L minerałów

Woda mineralna, czy woda źródlana?

Na rynku mamy duży wybór szklanych butelek ale zawarta w nich woda może znacząco różnić się od siebie. Nie mamy na myśli wyglądu zewnętrznego samej butelki. Generalną różnicą między wodami w szklanej butelce jest ich rodzaj, po prostu kategoria samej wody.

W składzie naturalnej wody mineralnej znajdziemy składniki mineralne. Ponadto, taka woda cechuje się również lepszymi walorami smakowymi w przeciwieństwie do wody źródlanej. Woda źródlana natomiast nie zawiera składników mineralnych, ma gorszy smak, a w wersji dla firm wykorzystywana jest do dystrybutorów wody, nalewana do dużych baniaków.

Woda dla pracowników w okresie zimowym

Jaka woda będzie najlepsza?

W celu dokonania wyboru najlepszej wody, należy kierować się rodzajem wykonywanej pracy, jak i warunkami, w których praca jest wykonywana. Pracownikom wykonującym zadania wymagające małego wysiłku, poleca się picie wody niskozmineralizowanej.

Z kolei ludziom, których praca nacechowana jest sporym wysiłkiem fizycznym powodującym wysoki wydatek energetycznym, zalecana jest woda średnio lub wysokozmineralizowana.

Dla pracowników, których praca nacechowana jest sporym wysiłkiem fizycznym powodującym wysoki wydatek energetycznym lub pracują w pomieszczeniach, gdzie nie ma możliwości montażu klimatyzacji lub innego urządzenia do obniżenia temperatury, zalecana jest woda średnio lub wysokozmineralizowana.

Co niezwykle ważne, nie można przesadzać z ilością spożywanej wody wysokozmineralizowanej! Jej codzienne, wielokrotne spożywanie może spowodować naddatek minerałów w organizmie i poważnie obciążyć nerki. Wodę wysokozmineralizowaną wypada potraktować jako napój profilaktyczny.

Najlepszą opcją jest woda średniozmineralizowana

Woda średniozmineralizowana np. Staropolska®, jest wodą o bardzo dobrym i wyważonym składzie mineralnym, jak i unikatowym, naturalnym wskaźniku pH 7,8.

Co istotne, jest to również woda alkaliczna, zatem ma duży wpływ na przyswajalność składników mineralnych, co za tym idzie, na zdrowie Twoje oraz Twoich pracowników.

Woda dla pracowników w okresie zimowym

Najlepszym napojem do nawadniania organizmu jest woda

Z racji na różny stopień zmineralizowania, woda może być traktowana jako napój profilaktyczny, właściwie dla większości warunków szczególnie uciążliwych. Jedynie w przypadku pracy w mikroklimacie ciepłym, trzeba zapewnić pracownikom napoje bogate również w witaminy.

Napoje dla pracowników muszą być przyznawane bez limitów. Ponadto, temperatura napojów powinna być dostosowana do warunków pracy w ciągu całej zmiany roboczej.

Na co uważać?

Ze względów zdrowotnych, nie poleca się podawania oranżady czy innych napojów gazowanych z wysoką zawartością cukru. Niestety, w niektórych przedsiębiorstwach oranżada nadal dostarczana jest jako główny napój. Niemniej, jest to relikt przeszłości zwłaszcza w dobie gloryfikacji zdrowego odżywania i bycia fit.

Reasumując, przy wyborze napojów profilaktycznych, wypada kierować się zaleceniami żywieniowymi.

Poznaj ranking wód mineralnych 2022 i sprawdź którą wodę wybrać.

Dlaczego warto zaopatrywać się wodę mineralną Staropolska®

Certyfikat International Taste Institute

Staropolska® jako jedna z najświeższych i najsmaczniejszych wód mineralnych na rynku została doceniona przez sommelierów w Brukseli. Nasza woda posiada certyfikat International Taste Institute.

Wiemy, że jakość oraz smak wody jest bardzo ważnym aspektem dla naszych Klientów. Dlatego dokładamy wszelkich starań aby Staropolska® spełniało kryteria zarówno smaku jak i bezpieczeństwa.

Certyfikat HACCP - TUV  Jako polski producent i hurtownia wody w butelkach dla firm, otrzymaliśmy również certyfikat HACCP. To międzynarodowe wyróżnienie wydawane jest przez niemiecką organizację TÜV Rheinland.  Proces produkcji naszej wody został doceniony ze względu na jakość i zgodność produkcyjną, która jest adekwatna do współcześnie obowiązujących norm rynkowych. Zaopatrując się w wodę Staropolska® nasi Klienci mają pewność, że otrzymują świeżo wydobytą, zdrową wodę mineralną dostosowaną do potrzeb ich pracowników oraz klientów.

Certyfikat HACCP - TUV

Jako polski producent i hurtownia wody w butelkach dla firm, otrzymaliśmy również certyfikat HACCP. To międzynarodowe wyróżnienie wydawane jest przez niemiecką organizację TÜV Rheinland.

Proces produkcji naszej wody został doceniony ze względu na jakość i zgodność produkcyjną, która jest adekwatna do współcześnie obowiązujących norm rynkowych. Zaopatrując się w wodę Staropolska® nasi Klienci mają pewność, że otrzymują świeżo wydobytą, zdrową wodę mineralną dostosowaną do potrzeb ich pracowników oraz klientów.

Certyfikat HACCP - TUV  Jako polski producent i hurtownia wody w butelkach dla firm, otrzymaliśmy również certyfikat HACCP. To międzynarodowe wyróżnienie wydawane jest przez niemiecką organizację TÜV Rheinland.  Proces produkcji naszej wody został doceniony ze względu na jakość i zgodność produkcyjną, która jest adekwatna do współcześnie obowiązujących norm rynkowych. Zaopatrując się w wodę Staropolska® nasi Klienci mają pewność, że otrzymują świeżo wydobytą, zdrową wodę mineralną dostosowaną do potrzeb ich pracowników oraz klientów.

Jako producent i dostawca wody dla firm oferujemy:

  • Niską cenę, brak pośredników

  • BEZPŁATNĄ dostawę na terenie całej Polski

  • Dostawę w 24h od zamówienia

  • Dostawę wody na bezzwrotnych paletach

Sprawdź nas!

Kupujesz wodę dla Twoich pracowników?

Zamów bezpłatną próbkę Staropolskiej!

Jeśli uważasz ten artykuł za wartościowy, podziel się nim proszę. Pozwoli nam to dotrzeć do nowych osób. Z góry dziękujemy!
Odbierz darmową próbkę wody Staropolska®
Chcesz spróbować jak smakuje świeżo wydobyta woda bogata w magnez i wapń?
Zamów darmowe próbki
Zamów ponownie
woda-dla-firmy-logotyp
cross