Jaka woda jest najlepsza? – przeczytaj przed zakupem

Wiele wód powszechnie dostępnych w sklepach nie zasługuje na uwagę. Jak zatem odróżnić te godne uwagi od tych, których nie warto kupować? Jaka woda jest najlepsza?

Jak wybrać dobrą wodę?

Pomimo że ten temat przewijał się już w poprzednich wpisach, po raz kolejny postaram się kilku krótkich zdaniach przypomnieć podstawowe kryteria, którymi warto kierować się przy wyborze wody do codziennego picia bez względu na jej źródło.
Do wyboru mamy:

  • woda butelkowana
  • bezpośrednio ze studni
  • z sieci wodociągowej
  • z filtra
  • z baniaka.

W tymi miejscu chcę poczynić pewne założenia. Mówię tu o wodzie dla osób, które nie są poddane leczeniu nabytych chorób (na przykład niewydolność nerek czy nadciśnienie tętnicze lub innych), nie unikają aktywności fizycznej i starają się prowadzić zrównoważony tryb życia.

Dla takich osób najlepsza woda mineralna to woda o następujących cechach:

  • naturalna woda mineralna średnio zmineralizowana (suma składników mineralnych w zakresie od 500gm/l do 1500 mg/l)
  • w tym zawartość magnezu >40 mg/l
  • zawartość wapnia >80 mg/l
  • o średnim nasyceniu dwutlenkiem węgla (lekko gazowana – dwutlenek węgla nadaje przyjemny smak i stabilizuje skład fizykochemiczny oraz zabezpiecza wodę pod względem mikrobiologicznym)
  • w przypadku wody niegazowanej (kwestia preferencji) woda alkaliczna* (pH >7,2)

*naturalne wody alkaliczne (o odczynie pH >7.2) to w Polsce niezwykła rzadkość. Tylko nieliczni producenci umieszczają (nie mają obowiązku) informację o odczynie wody na butelkach

Na Polskim rynku obecne jest blisko 200 marek wód, lecz tylko nieliczne spełniają powyższe kryteria.

Jak już mogłeś dowiedzieć się z poprzednich wpisów na naszym blogu, producenci niektórych wód mają obowiązek zamieszczania na etykiecie podstawowych parametrów takich jak suma składników mineralnych rozpuszczonych w litrze wody oraz zawartość najbardziej znaczących pierwiastków.

Jakie wody nie zawierają podstawowych informacji o składzie?

Są nimi wody źródlane lub napoje, które błędnie (wprowadzając konsumentów w błąd) nazywane są wodami smakowymi. Podobna sytuacja jest z „wodami witaminowymi” i innymi napojami funkcjonalnymi, które posiadają nazwy sugerujące, że mamy do czynienia z wodą. Na takich napojach możemy odnaleźć jedynie zawartość cukrów oraz innych składników, które zostały dodane oraz ich wartość energetyczną. Nie ma to nic wspólnego z naturalnymi wodami mineralnymi i mają one niską wartość w kontekście uzupełniania niedoborów ważnych składników mineralnych w organizmie.

Czy wody z baniaków i filtrów sieciowych są zdrowe?

Podobnie sytuacja wygląda z wodami z popularnych baniaków oraz filtrów sieciowych podłączonych do sieci wodociągowej. Dostawcy tego typu rozwiązań przekonują (wprowadzając konsumentów w błąd), że dzięki swojej nieskazitelnej czystości taka woda jest najlepsza do picia. W rzeczywistości niejednokrotnie woda czerpana z sieci wodociągowej poddawana jest w takim filtrze procesowi odwróconej osmozy, po czym przechodzi przez wkład mineralizujący, który dodaje do niej łatwo rozpuszczalne pierwiastki. Praktycznie woda z takiego filtra pozbawiona jest jakiejkolwiek wartości, a jej jedyną zaletą jest jej cena i wygoda korzystania.

Mam nadzieję, że dzięki temu krótkiemu wpisowi już wiesz, jaka woda mineralna 1,5l jest najlepsza do picia i jak szybko sprawdzić kiedy staniesz przed wyborem butelkowanej wody mineralnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *