Woda to nie wszystko – ranking wód mineralnych – MAGNEZ

Z poprzedniego artykułu z serii „woda to nie wszystko”, która ma dostarczyć Ci niezbędnej wiedzy jak odróżnić wartościową wodę butelkowaną od wody o niskiej wartości wiesz już, że te wartościowe to:

  • naturalne wody mineralne, średnio lub wysoko zmineralizowane
  • suma składników mineralnych wyższa niż 500 mg/l

Te dwie cechy wody mogą świadczyć o tym, że mamy od czynienia z wodą wartościową i jest prawdopodobne, że zamiast wypłukać z organizmu ważne minerały posłuży do ich uzupełnienia. To jednak nie wszystko. Zdarza się bowiem, że woda spełnia powyższe kryteria, mimo to nie zajmuje czołowych miejsc w rankingu wód mineralnych.

Dziś chcę zwrócić Twoją uwagę na kolejny bardzo ważny element, który pozwoli Ci w łatwy sposób oddzielić „ziarno od plew”. Ten element to zawartość magnezu, najważniejszego pierwiastka jaki występuje w wodach mineralnych. Woda mineralna to oczywiście nie jedyne naturalne źródło tego cennego minerału. Uzupełnia między 10 – 30% dziennego zapotrzebowania, ale najważniejsze magnez w wodzie występuje w bardzo przyswajalnej, zjonizowanej formie. Inne ważne źródła magnezu to warzywa, owoce, orzechy czy nasiona.

O znaczeniu magnezu w organizmie oraz zapotrzebowaniu na ten życiodajny pierwiastek, które wzrasta wraz z wiekiem, powiedziano już bardzo wiele. Świadczy o tym duża ilość cieszących się dużą popularnością suplementów. Niestety w porównaniu z naturalnymi źródłami magnezu mają niską wchłanialność.

W wodach pitnych zdarza się, że magnez nie jest pochodzenia naturalnego co ma negatywny wpływ na jego przyswajalność. Przykłady takich wód?

W sklepach można spotkać „wodę z magnezem” czy „wodę z jodem”. Tego typu wód nie zalicza się do grona naturalnych wód mineralnych, w których te czy inne pierwiastki są pochodzenia naturalnego, a woda nasycała się nimi przepływając przez skały dziesiątki czy setki lat. Wody mineralizowane czyli takie, które nasycane są minerałami w procesie produkcyjnym są osobną kategorią i nie można ich porównywać do naturalnych wód mineralnych i źródlanych. W pewnym sensie są one podobne do suplementów.

Kolejny przykład to woda pochodząca z filtrów do wody, które w procesie uzdatniania (np. odwrócona osmoza) usuwają z wody praktycznie wszystkie cenne składniki mineralne. W następnym kroku woda przepływa przez mineralizator. Sprzedawcy filtrów starają się przekonać swoich klientów, że uzyskana w ten sposób woda jest wysokiej jakości wodą mineralną.. W rzeczywistości nie mają nic wspólnego.

Ile powinno być magnezu w dobrej wodzie mineralnej?

Odpowiedź brzmi jak najwięcej. Nie jest możliwe przedawkowanie magnezu pochodzenia naturalnego pijąc wodę, która posiada w swoim składzie znaczną jego ilość. Trudno także zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na magnez pijąc jedynie wodę. Pamiętaj także, że nie występują w naturze wody, które nasycone są wyłącznie tym pierwiastkiem. Zwykle wysokiej zawartości magnezu towarzyszą także inne istotne dla organizmu minerały takie jak wapń, potas, jod, sód, chlorki czy wodorowęglany. Często to ich kompozycja, na przykład stosunek ilości magnezu i wapnia podnosi wartość wody z danego ujęcia.

Picie dużych ilości wód wysoko zmineralizowanych, czyli takich których suma składników mineralnych przekracza wartość 1500 mg/l może być niekorzystne i zbytnio obciążające dla nerek. Z reguły w wodach o wysokiej zawartości magnezu znajduje się także duża ilość sodu. Sód jest ważnym pierwiastkiem do osiągnięcia równowagi w organizmie, ale w dzisiejszych czasach cierpimy na jego nadmiar. Tu także możesz znaleść coś dla siebie – poszukaj wody niskosodowej, ale jednocześnie bogatej w magnez i wapń.

Przyjrzyjmy się teraz zawartości magnezu w najbardziej znanych polskich wodach mineralnych i źródlanych. Dane pochodzą z niezależnego rankingu wód mineralnych NutriRank.

Ranking wód mineralnych ze względu na zawartość magnezu

PozycjaNazwa wodyzawartość magnezu w mg/l
1Muszynianka134,7 mg/l
2Staropolska47,4 mg/l
3Jurajska32,8 mg/l
4Buskowianka Zdrój28,2 mg/l
5Cisowianka26,1 mg/l
6Nałęczowainka20 mg/l
7Kropla Beskidu17 mg/l
8Staropolanka16,2 mg/l
9Polaris16 mg/l
10Ostromecko12,7 mg/l
Porównanie znanych wód mineralnych i źródlanych ze względu na zawartość magnezu podaną w miligramach na litr

Podsumowanie

Do listy informacji, które możesz sprawdzić zanim sięgniesz po butelkę wody mineralnej 0,5l, dodaj zatem zawartość magnezu. Każdy producent naturalnej wody mineralnej lub źródlanej ma ustawowy obowiązek podać na etykiecie ilość najbardziej znaczących kationów i anionów rozpuszczonych w wodzie. Magnez jest jednym z nich i powinien znajdować się na każdej etykiecie. Wyjątkiem są napoje, które udają tylko wody mineralne. Mowa o wodach smakowych. Pamiętaj, że są to napoje na bazie wody, najczęściej źródlanej. Picie wód smakowych przynosi więcej szkody niż pożytku dla organizmu. Na wodach smakowych nie znajdziesz także informacji o składzie mineralnym lecz informację o wartości odżywczej, zawartości cukru lub substancji słodzących. Dzięki temu łatwo odróżnić naturalną wodę mineralną od napoju.

Zanim sięgniesz po butelkę wody mineralnej sprawdź:

  • czy jest to naturalna woda mineralna średnio lub wysoko zmineralizowana
  • czy suma składników mineralnych jest wyższa niż 500 mg/l
  • czy zawartość magnezu jest większa niż 30 mg/l (im więcej tym lepiej)
  • czy woda nie zawiera zbyt dużej ilości sodu <15mg/l to woda niskosodowa

Jeśli masz pytania lub propozycje tematów zapraszam Cię do kontaktu przez nasz fanpage fb.com/wodastaropolska

Karol Góralski z wodadlafirmy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *